Werkwijze

Met de opdrachtgever (ouders, directies, echtgenoten of de geportretteerde zelf) bespreek ik vooraf doel en wensen. We komen dan tot een eerste keuze van materiaal en de mogelijke vorm. Bij voorkeur werk ik met zelfgemaakte foto’s, tenzij het natuurlijk om een verrassing gaat. Bij kinderen maak ik het liefst het kind thuis in de eigen omgeving mee omdat ze dan het meest naturel zijn. Met mijn foto’s bepaal ik de beste lichtval en de pose. Met de ouders kies ik het uiteindelijke beeld. Bij volwassenen werk ik vergelijkbaar, maar kies ik in overleg met het model. Wat wil hij of zij benadrukken?
 
Naast een traditioneel portret maak ik ook graag portretten die een diepere laag krijgen door de wisselwerking met een klassieke achtergrond, bijvoorbeeld een oude wandschildering. Ook kan ik uw portret schilderen in een verstilde setting die geïnspireerd is door schilders als Memling of Moroni. Mocht u wensen hebben voor een bijzonder portret, neem gerust contact op. Vanuit mijn kunsthistorische achtergrond adviseer ik u graag.
 
Mijn verzameling antieke lijsten kan een goed begin opleveren voor het portret. De lijst wordt dan het uitgangspunt voor het schilderij zodat het geheel optimaal op elkaar is afgestemd. U hoeft dan niet meer zelf op zoek naar een lijst. Maar u kunt natuurlijk ook zelf naar eigen smaak een lijst laten maken. Indien gewenst kijk ik graag met u mee en geef u daarin advies.
 
Een voorbeeld
Het uitgangspunt zijn foto's van de te portretteren kinderen.
Ik maak daarna wat digitale voorstellen, met verschillende achtergronden, kleuren en composities. Samen met de opdrachtgever wordt een definitieve keuze gemaakt. Tijdens het schilderen laat ik als gewenst de stadia zien, zodat steeds helder is waar het eindresultaat op uit gaat komen.