Olieverf

Een schilderij in olieverf is duurzaam. Zeker als het technisch goed is opgebouwd. Op de academie leerde ik ook dit aspect van het vak van een van mijn docenten, Jan Zwaan. Laag voor laag, van transparant en dun naar dekkender, bouw je het portret op waardoor het als het ware onder je handen groeit. Dat is een spannend proces. Ook voor mij staat de uitkomst niet van te voren vast.
 
Volwassenen schilder ik het liefst in olieverf. Daarbij probeer ik het wezen en de persoonlijkheid van de geportretteerde zo goed mogelijk te vangen. Dat kan liggen in de pose, of in de oogopslag. Maar ook de kleurstelling, de omgeving, de lichtval en zelfs de compositie spelen daarin een belangrijke rol.
 
Voor mij ligt de grootste voldoening in de verrassing en ontroering van de geportretteerde zelf en de mensen die hem of haar goed kennen. Een portret blijft. Is een eerbetoon, een blijk van liefde en waardering gevangen in een momentopname die tegelijk eeuwigheidswaarde heeft. Het zal jong blijven terwijl het model ouder wordt. Het zal er nog zijn als de afgebeelde persoon er niet meer is. Het zal herinneringen oproepen en nieuwsgierig maken naar degene die is afgebeeld.
 
Klassieke portretten
Vanuit mijn kunsthistorische achtergrond schilder ik ook portretten in een meer klassieke sfeer, waardoor een zekere tijdloosheid ontstaat. Te denken valt aan een portret tegen een oude frescoschildering, in combinatie met een antieke sculptuur, of tegen de achtergrond van een schilderij van uw favoriete schilder. Voorbeelden vindt u in de galerie olieverfportretten en de 'Meeting' serie.
 
Sportportretten
Modelschilderen is altijd een van mijn specialiteiten geweest. Het menselijk lichaam fraai afbeelden in een combinatie met portret is uiteraard ook mogelijk. Zie voor voorbeelden de 'Meeting'serie en de sportportretten.
Voor olieverfportretten klik hier
 
 
 
 
                                                                    HM Koningin Beatrix der Nederlanden